Monday, November 29, 2010

PETUA : Anak sering demam malam

Kepada yang pernah baca artikel ini di facebook saya, saya letakkan sekali lagi untuk rujukan semua.

Petikan daripada:
Re: [sim] MINTA PETUA : Anak sering demam malam
Haszuwati Ismail Ismail Thu, 20 Aug 2009 20:12:49 -0700
http://koleksimawar..blogspot.com/

Assalammualaikum...

Sekadar berkongsi pengalaman membesarkan 7 permata menangani anak-anak yang
sakit walaupun sekadar demam sangat memberi impak kepada saya....terutama anak-anak dibawah umur 3 tahun
perhatian adalah sangat-sangat
perlu pada usia begini..

Demam anak-anak panas diwaktu malam sangatlah kena berjaga-jaga!!!

- Cuba rendamkan kaki anak dalam air ( bemula bawah kaki, naik keatas lutut
biarkan beberapa minit hingga panasnya
reda- JANGAN KESELURUHAN BADAN kerana rendaman tadi akan mengeluarkan haba
panas melalui belakang badan anak
( pastikan belakang badannya tak dibasahi air)- sekadar muka kepala sahaja.
- Gunakan cool fever didahi n belakang badannya....
-Air asam jawa juga dapat membantu caranya lumurkan pada kepala anak*

*Ummuraja-Selain daripada meletakkan air asam jawa, mak saya ajar supaya ramaskan daun bunga raya atau bunga melur.

-Selain ubatan moden dapatkan juga rawatan tradisional seperti air penawar
daripada yang pakar.*

*Ummuraja-Apa yang dipraktikkan oleh saya biasanya saya mandikan sahaja anak tu tak kira waktu malam atau siang, untuk prevent daripada suhu badannya terus meningkat.

Saya bukanlah seorang pakar kanak-kanak tapi  naluri keibuan saya mengatakan
apabila anak-anak kecil sakit " ubat" yang paling mujarab ialah
belaian,perhatian n kasih sayang.. ( disamping ubat tentunya)
walaupun kedengarannya sangat mudah tapi tampa semangat yang kental amat susah
untuk dilaksanakan!

Pada usia yang sepatutnya mereka aktif tiba-tiba mereka rasa tak selesa nak
meluahkan mereka sendiri belum mengerti apa yang menimpa diri mereka....maka tulah fungsi kita membelai
n beripenuh  perhatian akan mengurangkan rasa ketidakselesaan diri mereka n dengan tu mereka akan rasa
sangat selesa n tenang dengan belaian kita....

Dan jikalah Allah lebih sayangkan mereka dengan memanggil hambaNya
menemuiNya....
bukankah kita ada kenangan Yang Terindah Bersama Anak tu!....
Dan jika Allah masih mengizinkan kita menjaga permata kita itu
lagi...Bukakankah itu Hadiah yang Terindah
melihat anak-anak sihat semula......

Dakapan dan ciuman untuk anak-anak yang sakit adalah proses penyembuhan yang
mujarab sekali.....
Apatah lagi dalam pada kita mendakap anak-anak yang sakit selawat n doa untuk
kesejahteraan anak-anak
boleh kita tiupkan pada ubun-ubun anak-anak kita........


Saya ada terima forward message dari seorang kawan antara lain kandungannya:

Ciumlah anakmu kerana pahala setiap ciuman itu dibalas dengan satu darjat
syurga.Nisbah di antara dua darjat ialah 500 darjat. Syurga itu ialah
sebuah kampung kesenangan, tiada masuk ke dalamnya melainkan orang yang
menyukai kanak-kanak.


Seorang lelaki bertanya; "Ya Rasulullah, kepada siapakah harus aku berbakti?"
Jawab baginda; "Berbaktilah kepada ibu bapamu."
Kata lelaki itu lagi; "Ibu bapaku sudah tiada lagi."
Sabda Nabi SAW; "Kalau begitu berbaktilah kepada anakmu, ibubapa berhak
terhadap dirimu dan anakmu pula berhak ke atas dirimu."

Wallahualam bissawab

· · Share · Delete

    • Siti Laili Suhaila hasni nk try subconscious mind tak?masa diorg tgh tdo2 ayam tu cakap diorg dak sihat, tak demam..utk Ajmal macam efecktif plak..hehe,,tahla but no harm to try kan
      November 8 at 5:34pm ·

    • Nor Hasni Binti Zahari thanks laili, ya sy setuju dgn kaedah tu. insyaAllah akan cuba.
      November 9 at 8:19am ·

    • Rahaton Azirah Ramli sgt setuju! belaian dan perhatian sgt mereka perlukan waktu tu kaan..thanks laili n hasni..sharing is caring :)
      November 9 at 10:45am ·

    • Nur Fatimah Azizi Mintak izin share... kebetulan anak pertamaku yg baru berusia 4 bln baru baik demam.. and yes.. mmg risau sgt masa tu.. rasa tak tau nak buat apa... hanya Allah saja yg tau perasaan masa tu...
      November 9 at 11:09am ·

    • Rahaton Azirah Ramli silakan fatimah..info berguna elok di share pada semua kaan
      November 9 at 11:10am ·

    • Nor Hasni Binti Zahari silakan saja, sy faham perasaan kalian, cewah..
      November 9 at 11:12am ·

    • Nur Fatimah Azizi yep... like u said.. sharing is caring... it just that... b4 being a mother, i just tot demam... was just demam la kan... nothing to worry about... adults biasala demam... tp bila our little precious ones demam... nak tido malam pon tak lena...
      November 9 at 11:13am ·

    • Rahaton Azirah Ramli hehehehe..hasni dah lama mkn garam
      November 9 at 11:13am ·

    • Rahaton Azirah Ramli hohoho..aton plak kalau demam, argh sgt teruk sebab jarang sgt demam..sebab tu bila dengar demam sesuatu yg sgt sedih walaupon utk org dewasa
      November 9 at 11:14am ·

2 comments:

  1. salam hasni,

    boleh ayu share info ini dalam blog ayu tak?
    terima kasih..

    ReplyDelete
  2. Share la ayu..sy pun ambil dr blog orang, heheh..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...