Tuesday, December 7, 2010

Breast Feeding

Fresh from office
Dalam liner

Dalam botol

Kumpul ikut bulan
Saja nak share hasil perahan saya untuk si kecil Ku Fateh. hehe...Alhamdulillah setakat ni bekalan tak pernah putus, cuma EBM sy tak lah melimpah-limpah sampai tak cukup peti ais nak simpan. Saya hanya pastikan sentiasa ada stok. ni pun bulan 10 punya masih ada berbaki. alhamdulillah...saya nak cari tips utk banyakkan susu dan kongsikan kat sini nanti ye.

8 comments:

  1. salam hasni,

    teruskan usaha hasni ye..
    tips utk tambahkan susu ye??
    mmm, bagi ayu mula2 mmg ingat pemakanan yg dapat tambahkan susu, tapi bila selami konsep supply vs demand ni, yg sebenarnya selagi kita amalkan konsep penawaran kepada si manja insyaallah, permintaan juga akan bertambah.
    kalau hasni bekerja, maintainkan sessi pam di pejabat @ maybe boleh juga tambahkan sessi pam samada dirumah atau di pejabat..atau boleh juga cuba teknik2 pam yg boleh bantu dalam menambahkan susu badan (cari teknik pam ye ), ada 3 jenis teknik : 1- tanderm nursing, 2-power pumping, 3 - intensive pumping..

    & yang paling penting, kerapkan direct feeding bila kat rumah..hisapan dari bayi merupakan yang terbaik sekali..

    akhir kata, (cewahhh panjang plak komen ayu ni)
    selamat memberikan hak yg terbaik untuk anak hasni ^_^

    ReplyDelete
  2. Thanks Ayu, seronok sangat sbb dah ada follower. skrg blog ni masih under construction, banyk nak diperbetulkan. kandungan pun masih sikit. insyaAllah kita kongsi ilmu dari masa ke semasa.

    Saya sgt sokong direct nursing di rumah.

    ReplyDelete
  3. thanks ayu bg coment yg bleh bg ilmu jugak utk aton..ehehe..hasni, meriah la stok..stok aton terpaksa dibuang last 2 weeks sebab aton dah kurang yakin dgn stok tu..ni disebabkan dah 2 kali black out time banjir aritu..skrang ni ngah mengumpulkan stok baru..tp agak menyedihkan apabila last week aton batok2, then aton perasan yg susu agak kurang..breast dah jarang skali full mcm sebelum ni..nak share gk ngan hasni, aton skrang dah jadi ibu susuan kepada anak kawan..tp disebabkan susu agak merudum, xbyk sgt dpt aton supply kan utk anak susuan..slalu berdoa agar susu meriah seperti dulu..huhu..hasni, keep up ur good work ya..update info2 berguna disini..aton skrang dah mls berblogging..ehehe

    ReplyDelete
  4. aton, boleh tu...hari tu hasni pun alami kemerosotan akibat selsema. tp kena yakin, minum air banyak2. semalam lepas makan spirulina alhamdulillah, banyak dpt, tu yg letak gambar paling atas tuh.

    ReplyDelete
  5. hasni..spirulina pon bagus ya? td lunch hour ada kuar jenjalan, kononnya nk cari ASI (Air Susu Ibu)..tp malangnya xda la plak..pastu ada tgk2 spirulina..tp disebabkan lom cari info, xberani nak beli..kalau hasilnya bagus, nanti nak kena g bli jugak la..ehehe..hasni, keadaan badan kita yg xsihat tu yg yg menyebabkan badan xbleh produce susu yg byk cm selalu ya?

    ReplyDelete
  6. salam aton,

    sedihnya baca bila stok2 atun tu kena buang sebab black out ye...sebenarnya kalau time black out ni, ada caranya untuk simpan stok2 susu kita tu..
    ni entri daripada ayu cara2 utk simpan stok ketika black out ye,

    http://ezurin.blogspot.com/2010/05/black-out-macam-mana-ye.html

    satu lagi, kesihatan diri kita pun kena jaga juga..sebab ia juga salah satu penyebab bila pengeluaran susu berkurang..cthnya, kalau kita sakit , sudah tentu efek kat badan kita kan , mudah penat n lesu..so time tu kalau nak pam pun, mmg tak larat..efek la pada pengeluaran..skrg ni apa yg aton boleh buat, sihatkan diri dulu, jaga pemakanan aton, minum air suam banyak2, n kalau boleh mungkin aton boleh upkan sessi pam aton kat ofis atau di pejabat ke..semoga dapat membantu aton ye..

    boleh ke blog ayu n google juga makanan2 yg dapat tambah susu n teknik2 utk upkan sessi pengeluaran susu..happy reading ^_^

    ReplyDelete
  7. ayu..thanks..sebenarnya stok tu dpt diselamatkan time black out tu..tp 2 kali terjadi black out dlm bln tu, so aton jadi kurang yakin nak bg baby minum stok tu..itu yg terpaksa gak buang. black out nya lama, the whole day. stok plak aton selamatkan dlm bekas ice yg polysterene tu..so, ketahanannya cm kurang la skit..ok, nanti aton baca info2 kat blog ayu..thanks again yaa

    ReplyDelete
  8. wah...mwriah sat blog saya ni. thanks ye kekawan (walaupun baru dua orang follower), many thanks to ayu dan aton. yg penting perkongsian ilmu tu.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...