Friday, November 29, 2013

My first Baby Quilt

Alhamdulillah percubaan membuat baby quilt berjaya pada suatu petang...

Dua minggu berturut walid tiada di rumah masa weekend. Jadi Ummi ambil kesempatan membuat projek yang lama Ummi teringin nak buat. Nak sangat beli baby quilt yg comel2 diluar sana rasa mcm blh buat sendiri. Tapi kekangan bahan yang mebuatkan pada asalnya Ummi rasa mcm tak boleh buat. Dengan izin Allah, Ummi jadikan selimut lama sebagai pengganti batting.

Cotton bercorak ala patchwork dijadikan percubaan...




Hm...untuk permulaan boleh la kan?

Ok fabrik yang di bawah ni bakal digunting untuk dijadikan projek patchwork kelak..




Ok...enjoy your weekends..!






Thursday, November 28, 2013

Selipar

Satu pagi nan indah...

Dalam kereta, Ku 'Iffah membetulkan tudungnya, kami dalam perjalanan ke Masjid Al-Hasanah, Seksyen 9 Bandar Baru Bangi untuk program Daurah Remaja 2013, sempena cuti sekolah tahun ini.

Tiba-tiba anak Ummi bersuara, "Ummi,`Iffah malu la nak pakai selipar ni...". Ummi tanya, "Kenapa?". "Kawan `Iffah ketawa, diorang kata macam selipar lelaki". Dalam hati Ummi kata kesiannya anak ku, dah la belikan selipar murah, memang selipar lelaki pun. Tapi sebab tebal dan dirasakan boleh pakai lama, itu je yang Ummi sempat beli tempoh hari di Islamic Relief Charity Shoppe.

Dan tiba-tiba Ummi tak sangka anak Ummi boleh berkata begini: "Tapi, selipar ni tahan kan Ummi, selipar yang cantik-cantik tu cepat je rosak, putus lah. Sebab tu `Iffah pakai..."

Hm...rasa nak menangis terharu, tak sangka anak Ummi semakin matang fikirannya. Dalam kebudak-budakan perangainya, masih ada ruang untuk dia berfikir secara rasional.

Alhamdulillah...tiada apa yang mampu Ummi ucapkan..

Teringat kisah kasut daripada sebuah filem Iran yang mendapat liputan luas kerana mesej nya yang amat bermakna. Kami pernah tonton sama-sama di rumah. Mudah-mudahan anak-anak Ummi faham kenapa Ummi kongsikan ceita tu di rumah.





Friday, November 22, 2013

Birthday Present

Actually Anak sulong Ummi, Ku `Iffah baru je menyambut hari lahirnya yang ke-8 pada 5 November 2013 lalu..

Dia nak sangat sambut di sekolah, maka Walid pun belikan kek dan goody bags yg amat sederhana untuk di bawa ke sekolah. Tak sempat ambil gambar pun, semuanya buat dalam satu malam je.

Istimewanya kali ini anak Ummi sambut bersama-sama rakan sekelas, jadi meriah lagi lah majlis tu.

Untuk anak dara Ummi sorang ni, Ummi jahitkan Pencil Case sebagai hadiah tahun ini. Atas permintaan Ku `Iffah yang dok minta jahitkan pencil case.

Semoga anak Ummi membesar menjadi anak yang solehah, menjadi kakak yang baik dan contoh kepada adik-adik ya!

Selamat berhujung minggu...





Sunday, November 3, 2013

Menghitung Hari

Syukur ke hadrat Ilahi..Ummi dah masuk 33 minggu..tak  lama lagi anak-anak Ummi bakal mendapat adik baru, insyaAllah..

Hamil kali ini berlainan sedikit--letih nya lebih-lebih terasa. Mungkin kerana faktor umur yang telah pun mencecah 30-an. Ada juga rungutan yang sama daripada kawan-kawan Ummi yang rata-rata hamil kali ke-3 atau ke-4. Ummi sengaja tak amalkan sangat pengambilan supplement yg konvensional kerana yakin pemakanan sunnah lebih baik dari itu. Stok Habbatussauda jenama Baraka yang MakNgah jual (dari Mesir) amat sukar diperoleh, maka Ummi makan yang dari Syiria pula (Minsyam). Ini yang MakNgah jual sekarang:

RM 12/packet, 20 biji

Selain itu juga Ummi amalkan minum Madu dan juga Jus Delima:

Madu Al-Shifa RM23++ sebotol

Pati Delima RM15 sebotol
Semua ni MakNgah yang tolong belikan. Lagi satu susu kambing Hijjaz:


RM42++ sebotol

Ummi bukan nak jual, tapi harga di atas adalah sebagai panduan jika sesiapa berminat nak survey. Tapi kalau nak pesan, MakNgah boleh tolong carikan.

Ha...apa persiapan sebelum bersalin ye? Kali ni mungkin baby boy lagi, tapi Ummi teringin sangat nak ada barang2 warna pink, maka inilah hasilnya minggu lepas:

Diaper bag

Diaper bag-inside

Set tilam dan bantal-semua recycle



Begitulah sedikit sebanyak..doakan Ummi dan baby sihat ye? Kita juga digalakkan untuk mengamalkan bacaan beberapa surah tertentu:



Okey..selamat menyambut Tahun Baru 1435 Hijriah..Salam Ma`al Hijrah....!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...