Friday, November 28, 2014

Perkembangan Bayi 12 Bulan

Assalamualaikum semua..

Tak lama lagi birthday Ammar Furqan!! Iaitu 9 Disember 2014.
Baru-baru ni Ammar Furqan demam on off selama 2 minggu, minggu pertama lepas baik demam dia keluar campak halus. Lepas 2 hari start demam malam, lepas tu baru demam berterusan. Alhamdulillah kini semakin sembuh, tinggal selsema sahaja yang belum hilang sepenuhnya. Mana tidaknya, ramai orang sekelilingnya yang selsema dan batuk..moga Allah beri kesembuhan kepada semua ya, Amin..



Mari kita lihat perkembangan bayi 12 bulan. Dipetik dari sini. Selamat membaca!


Langkah-langkah pertama bayi

Pencapaian bayi yang paling utama sudah hampir tiba – pada bila-bila masa di bulan ini bayi anda mungkin akan mula mengambil langkah-langkah pertamanya (sesetengah bayi tidak akan berjalan untuk beberapa minggu atau bulan lagi). Kebanyakan kanak-kanak mengambil langkah awal mereka dengan berjengket sambil mengarah kaki mereka ke luar. Sudah tentu anda tidak mahu terlepas peluang untuk mencatatkan saat ini, jadi bersedialah dengan kamera anda.

Pada waktu ini juga, bayi anda sudah pandai makan sendiri dan menggunakan sudu, walaupun belum begitu cekap dan makanan seringkali tidak sampai ke mulutnya.

 

Permainan baru bayi

Pada masa ini, permainan bayi anda mula berubah dari permainan yang membangunkan kemahiran motor halus (dia sudah mahir mencengkam dengan ibu jari dan jari telunjuknya) dan mula beralih kepada permainan yang melatih otot-otot yang lebih besar. Sesetengah kanak-kanak pada umur ini sudah boleh menumpukan perhatian kepada aktiviti-aktiviti yang senyap selama dua hingga lima minit – walaupun bayi anda mungkin lebih gemarkan permainan yang bukan jenis senyap.

Memang, bagi bayi anda, perbuatan menolak, membaling dan melanggar semua benda dan membuatnya jatuh merupakan satu perkara yang menyeronokkan.

Dia suka memberikan anda alat mainan tapi dia juga akan mengambil alat mainan daripada anda, dan dia juga suka meletakkan barang seperti bongkah ke dalam bekas dan mengeluarkan semuanya semula. Periuk dan kuali juga boleh digunakan untuk ini – dia pandai meletakkan periuk yang kecil ke dalam periuk yang lebih besar dan akan seronok mendengar bunyi bising yang terhasil apabila periuk dan kuali berlaga-laga.

 

Memudahkan waktu tidur

Salah satu perkara yang menyenangkan semasa membesarkan bayi ialah apabila sampai waktu untuk tidur - masa yang anda boleh gunakan untuk berehat dan mengembalikan tenaga anda. Tetapi, apabila bayi anda menghampiri hari jadi pertamanya dia akan semakin enggan untuk tidur di siang hari¸ dan kemahuan berdikari ini akan membuatkan bayi anda meragam semasa waktu tidur.

Mengikuti rutin tidur yang tetap, seperti mandian atau membaca buku cerita sebelum tidur, mungkin boleh membantu bayi anda tidur. Elok jika diadakan "urutan" yang konsisten bagi rutin tidur ini. Berikan bayi makan, mandikan dia, pakaikan pakaian tidur, bermainlah dengannya, atau bacakan buku cerita, atau nyanyikan lagu, mainkan muzik dan kemudian barulah baringkan dia di katilnya.

Apa sahaja langkah yang diambil, jadikan ia satu rutin yang tetap, yang juga memberikan anda dan bayi anda masa yang lebih panjang untuk bermesra dan berehat. Anda juga boleh bersilih ganti menjalankan rutin tidur ini bersama suami anda (anda mandikan bayi, suami anda membacakan buku cerita dan lain-lain cara) pada setiap malam, atau, untuk meringankan tugas dan membenarkan anda berdua berehat beberapa kali seminggu, cuba menidurkan bayi anda secara bergilir-gilir.

 

Sukar berpisah

Beberapa bulan kebelakangan ini, anak anda mungkin menunjukkan perangai meragam disebabkan bimbang berpisah. Ini perkara biasa: dia menyayangi anda dan memerlukan anda, jadi dia akan berasa tertekan apabila anda meninggalkannya. Untuk memudahkan proses pemisahan, cuba minta pengasuh datang lebih awal supaya bayi anda mempunyai masa untuk membiasakan diri dengannya. Tinggalkan dia secara bersahaja saja dan jangan menyulitkan keadaan dengan memanjangkan ucapan selamat tinggal anda; lakukannya dengan cepat, iaitu hanya dengan satu ciuman. Bayi anda akan berhenti menangis apabila anda hilang dari pandangannya.

Anda boleh membantu bayi anda untuk lebih berdikari dengan tidak menunggu dekatnya setiap masa. Jika dia bertatih ke bilik yang lain, tunggulah beberapa minit sebelum mengikutinya. Jika anda pergi ke bahagian lain dalam rumah anda, panggil bayi anda datang kepada anda apabila anda sudah berada di bilik itu – dan jangan bekejar-kejar kepadanya setiap kali dia menjerit.

Bukanlah perkara yang terbaik untuk bayi anda untuk mendapat kebebasan sepenuh daripada ayah dan ibu; anda tentu mahu dia memahami yang dia boleh bergantung kepada anda bila-bila masa, dan, walaupun dia menyedari kehadiran dan pemergian anda, ini tidak begitu mengganggukan dia.

 

Lebih memahami bahasa

Walaupun pada tahap ini bayi hanya boleh bertutur beberapa perkataan selain "mama" dan "dada", didapati kebanyakan bayi yang berusia satu tahun boleh menyebut ayat pendek dengan menggunakan nada yang betul walaupun kedengaran seperti bahasa asing.

Pada masa ini, bayi anda sudah boleh memberi respon kepada soalan dan arahan yang mudah, terutamanya jika anda membantunya dengan menggunakan pelbagai isyarat tangan. Contohnya, tanyalah "Di mana mulut kamu?" dan tunjukkan ke arah mulutnya. Atau cuba, "Tolong ambilkan cawan" dan tunjukkan ke arah objek itu. Bayi anda mungkin menjawab dengan caranya tersendiri, dengan menggunakan isyarat juga, seperti menggelengkan kepala untuk menyatakan "tidak".

Gunakan potensi penerimaan yang ada pada bayi anda sekarang untuk mula mengajarnya bersopan santun dan membina sikap suka membantu. Tekankan pentingnya kata-kata "sila" atau "boleh ke?" dan "terima kasih". Di samping itu, jadikan waktu mengemas alat mainan bayi anda satu masa yang menyeronokkan dengan menjadikannya satu aktiviti mainan. Walaupun bayi anda mungkin kurang faham akan maksud anda, bukanlah terlalu awal untuk membentuk tabiat ini.

 

Memberi nama kepada benda-benda

Anda memainkan peranan penting dalam membantu bayi anda menghubung kaitkan objek dan nama sesuatu objek itu - semakin kerap anda melakukannya, semakin cepat perbendaharaan kata bayi anda akan berkembang. Sentiasalah bercakap dengan bayi anda dan menamakan benda.
Apabila menaiki tangga, kira bilangan tangga satu persatu dan jika berada di pasar raya tunjukkan nama dan warna buah-buahan dan sayur-sayuran yang ada. Bacakan buku bergambar dan minta dia tunjukkan atau namakan objek yang dikenalinya.

Pastikan anda memberikan dia pilihan sekali-sekala. Tanya bayi anda sama ada dia mahu memakai stoking berwarna merah atau biru; dia hendak bermain dengan bongkah atau gegelung bertingkatnya. Dia mungkin tidak akan menjawab, tetapi kemungkinan juga dia akan menggembirakan anda dengan menjawab apabila tidak dijangka.

 

Adakah bayi saya membesar dengan normal?

Ingatlah bahawa setiap bayi adalah unik dan akan mencapai tahap-tahap perkembangan fizikal yang utama mengikut masanya sendiri. Kemahiran-kemahiran yang ditetapkan merupakan panduan yang menunjukkan potensi yang boleh dicapai oleh bayi anda - jika bukan sekarang, mungkin tidak lama lagi.

Dan jika bayi anda dilahirkan pramatang, anda akan mendapati yang dia akan lambat untuk mencapai perkembangan tertentu tidak seperti kanak-kanak lain. Jangan risau, kebanyakan doktor akan menilai pembesaran bayi pramatang dari waktu yang dia sepatutnya dilahirkan dan menentukan pencapaiannya sewajarnya.

Sunday, October 19, 2014

"Kenapa Ummi suka berangan?"

Assalamualaikum anak-anak ummi dan pembaca sekalian..

Lama juga Ummi tinggalkan blog ni, maklumlah sejak beranak 4 ni Ummi jadi terlalu sibuk menguruskan rumahtangga dan di tempat kerja juga tak sempat nak buka. Ini ada masa terluang sikit (curi masa sikit bos, student tengah cuti ni, kami pun coti sekejap ek..).

Pagi tadi Ummi jadi huru-hara menyiapkan keperluan anak-anak walaupun sejak 6 pagi dah tercegat kat dapur. Allah..sebab nya dok basuh pinggan dan botol-botol susu furqan yang terendam sejak semalamnya. Ini lah akibat nya bila berjalan tanpa menyiapkan kerja rumah siap2! Malam tadi balik rumah tak lah lewat sangat cuma Ummi ngantuk lalu tidor awal, huhu.

OKlah, sekarang Ummi dah pandai membebel (adoi..mcm mana boleh pandai dah ni). Agaknya mmg dah tiba masa kot...10 tahun dah kahwin kan, lama-kelamaan potensi membebel tu dtg sendiri. Em..walaubagaimanapun Ummi cuba tahan dan lawan, sebab masa Ummi kecik-kecik dulu Ummi pun tak suka dengar Mak Ummi membebel. Caranya- buat perkara yang kene buat tu terus sebelum ditegur/disuruh oleh Mak, kalau tak...siaplah kene leter. Mungkin sebab 'Iffah dah semakin besar, Ummi penat cakap banyak kali tapi tak buat-buat kan? Tapi Rasulullah S.A.W pun dah ajar...didik anak ni kene cakap selalu, ulang-ulang kali. Terutamanya SOLAT. Kene cakap sampai anak itu dpt jadikan amalan tanpa disuruh. Disebabkan 'Iffah dah nak masuk 10 tahun, Ummi risau sangat kalau solat masih perlu disuruh/paksa..next year kalau masih malas2 kene rotan tau! Dulu arwah Tok Abah bawak rotan sampai keluar rumah kalau Ummi tak solat sebelum keluar main, malu tau!


Berbalik kepada tajuk di atas, 'Iffah selalu tanya "kenapa Ummi suka berangan?" bila Ummi ada cakap nak buat rumah jadi macam ni ke..macam tu ke..hehehe. Jawapan Ummi, mestilah, kita kene berangan dulu baru jadi kenyataan!

Ummi tengah berangan nak ada "Laundry Room". Sebabnya Ummi cukup rimas dan stress kalau jadi mcm pagi tadi. Dari depan ke belakang, dari bilik ke dapur..Ummi akan berlari-lari anak (iye ke?) untuk siap kan semua perkara berikut:

1. Masak bubur furqan (furqan tak suka makan bubur yg dipanaskan semula) dan masuk dlm bekas sebagai bekalan
2. Cari baju anak-anak utk digosok
3. Cari baju anak-anak untuk dilipat dan simpan dalam beg tadika/taska
(no. 2 dan 3 ni terjadi kalau baju tak berlipat dan tidak diasingkan awal2)
4. Basuh botol dan masukkan expressed breastmilk furqan ke dalam 4 botol
5. Gosok baju 'Iffah dan Walid (Baju Ummi biasanya klu kes mcm ni memang tak bergosok, dah standby beberapa baju yg tak perlu digosok)
6. Kejut 'Iffah bangun, suruh mandi, solat, bersiap
7. Masak air, buat susu Fahmiteh (Fahmi dan Fateh), buat air utk Walid dan 'Iffah (kalau sempat, tengah berazam mesti buat sarapan pagi2 walaupun buat masa ni dah terbiasa semua org tak sarapan di rumah)
8. Sidai kain
9. Tunggu semua keluar rumah dan tutup pagar.


Hahahaha...semua di atas ni lebih kurang je. Yang lain Walid tolong buat kan, kejut dan mandikan Fahmiteh dan pakaikan baju mereka. Lepas tu bawak mereka ke sekolah, beli Donat dan hantar ke Tadika dan Taska. Comel tak?

Jadi, untuk mengatasi masalah di atas, Ummi perlukan Laundry Room. (errrrr ada kaitan tak?) Em..fikir lah sendiri ye.
Ini laundry room ringkas yang diidamkan

Ini yang best jugak kalau dapat tapi tak kot..rumah besar boleh la

Tapi pengajaran dan kesimpulan yg Ummi dapat buat di sini adalah seperti berikut:

1. Siapkan bahan untuk masak bubur furqan dalam bentuk ice cube atau mudah diurus.
Contoh nya
   a.stok ayam dan daging Ummi dah bekukan siap2 dan simpan dlm storage bag.
   b.Carrot pulak Ummi beli baby carrot, lebih lembut, boleh digunting je, lebih manis
   c. ikan bilis putih dah digoreng dan blend siap2, tabur sebagai ganti garam
2. Make sure baju dilipat dan simpan dalam almari elok2, tak pun masa kutip tu, letak dalam bakul berasingan, baju Ummi Walid dlm satu bakul, baju 'ffah satu bakul dan seterusnya-->ini tips yg ramai kawan suggest kat Ummi. Nak best lagi baju sekolah disekalikan. (banyak nye bakul nak kene ade? Hm..Ummi tak suka bazir banyak2 bekas, so kene rajin lipat baju tau!)
3. Basuh baju dan sidai terus pada waktu malam
4. Cuba fikir, tulis dan sediakn menu sarapan seringkas mungkin untuk seminggu. (Actually fikir terus utk menu dinner utk seminggu jugak)
5. Wujudkan Laundry Room, supaya Ummi boleh bekerja di satu kawasan yg berdekatan. Ummi dah bayangkan kawasan belakang dapur tu (tempat Ummi sidai kain sebelum ni) boleh diletakkan iron board, supaya sambil memasak Ummi boleh menggosok baju, huish angan tak sudah ni. Takpe..yg penting ada cita2.
6. Baju Ummi yg tak perlu gosok kene ade at least 5 pasang, em...nak kene beli lagi neh (hahahah takkan sampai seminggu tak sempat gosok baju kot). Sebenarnya kalau weekend Ummi tak ke mana-mana, Ummi akan gosok baju semua org utk seminggu siap2.  
7. Kalau tak sempat basuh dan sidai baju, bawak pergi dobi--->Ini dah dua kali diamalkan, disokong oleh Walid sebab ini pilihan terbaik yg ada jika hari hujan atau tak sempat sangat. Basuh dan dry di Dobi. Kos setakat ini paling murah RM2.50 sekali basuh dan RM3 utk keringkan. Ini pusat dobi yang berdekatan sekolah 'Iffah di SRITI/SMITI. Lain-lain tempat biasanya RM3 atau RM4 sekali basuh
8. Basuh botol baby setiap hari, masukkan susu siap2 di malam harinya
9. Ummi kene makan supplement secara berterusan agar badan sentiasa cergas dan sihat.


 
Ruang makan yang disusun semula baru baru-baru ini
Ini dia Raja Ammar Furqan...budak cerdik yang pandai memilih makanan

Haish...Ummi-ummi..dah bertahun-tahun kahwin dan tak pernah ada maid pun, masih perlu muhasabah dan baiki pengurusan rumahtangga kan? Inilah sifat orang mukmin, perlu renung diri, kenali kesilapan diri dan terus baiki. Di samping mohon petunjuk daripada Allah, moga jalan kita disuluh oleh-Nya. Jika difikirkan kita memang tak mampu lakukan semua perkara sendirian, sebaik-baik penolong hanyalah Allah, kerana Dia yang memberikan dugaan, maka Dia jugalah yang tahu jawapan dan cara yang terbaik untuk sesuatu dugaan itu.

Oklah cukup setakat ini dahulu. Lain kali Ummi kongsi lagi ye. Di bawah ada gambar2 dari IKEA yang Ummi angan-angankan ada di rumah kita. Hehehehe...


Wassalam.
Para di atas katil

Bilik comel untuk anak-anak bujang. Dah 50% ada, cuma belum fully utilized, masih tidor bersepah-sepah

Bilik menjahit-macam takkan ada sebab semua bilik dah ada pemiliknya, tapi boleh diwujudkan dengan keazaman yang tinggi (hehehe)

Ini ummi jumpa dalam IG, bed frame yang di "make over" jadi tempat duduk/daybed. Ingatkan nak buat juga pakai bed frame yang dah lama tersandar di belakang rumah kita.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...