Monday, March 28, 2011

Cara Wardina Latih Anak Solat 5 Waktu..

BERBALOI PENAT LELAH KU...
by Wardina Safiyyah OfficialPage on Friday, March 11, 2011 at 8:47pm

Dear Mama, Ummi, Mum, Ibu, Bonda...
I have to share this with you... because i feel so happy and i feel that all
my penat lelah paid off...
I started to make my Amna to solat 5 times a day when she was 7, on her 7th
birthday...we had a talk...(check note lama) tapi preparation since 6 la...tapi
dari kecik memang selalu ikut2 la kami solat....she hasnt missed her solat
since. Walaupun lambat, tetap solat. I made sure of that - because the key is
SOLAT ni kalau tak tanam dari kecik memang LIAT nanti....But it is very
important to keep this in mind:-
1) kalau kita bagi dia tinggal WALAUPUN sekali nanti we are sending the wrong
signal - kena make sure - every waktu without fail, walaupun penat, ataupun
lambat
2)l Selalu kalau boleh solat together..mula2 memang kena solat together....kalau
tak ada rumah make sure an adult in the house pastikan anak kita solat. (hari tu
Amna pergi her reading class, i asked her teacher to take her to the suarau) -
lepas solat time tu lah peluk cium, senyum - i always kiss her at the head and
say "Barakallahufiha" Ya Allah make my Amna a good Muslim Ya Allah....make her
never miss her solat Ya Allah.....kuat2 bagi dia dengar....ps:- kalau kena amik
cuti ambillah - bukan waktu exam je amik cuti - buatlah STEP ini, yakni
melangkah ke alam 7 thaun dan tidak meninggalkan solat A BIG Thing! "mama amik
cuti hari ni sebab nak pastikan yang adik solat 5 waktu sehari!"
3)Selalu cerita how IMPORATANT it is to solat..how Allah is watching us... how
we are good Muslims when we solat, how Allah loves us, Solat tu, untuk kita,
bukan untuk Allah.....TAPI selalu jugak cerita yang akan ada orang TAK
solat...acknowledge the fact that sometimes we feel lazy to solat....itu semua
kerja SETAN! Fight them off....! I tell Amna that even some grown ups tak solat!
I tell Amna that....we have to be strong.. we have to tell ourselves we will
NEVER miss our solat.....
4)Awal2 subuh ni memang tak bangunkan, tapi as soon as dia bangun pagi, ill ask
her to solat straight away.(yes memang leceh..but we have to, and we have to do
it with LOVE diselang seli dgn strictness)
5)kalau dia tinggal - DENGAN sengaja, i take the rotan and hit her on her tapak
tangan slowly, just as a reminder. After that i hug her and tell her i love
her, and i just want her to remember - and guess what?? memang dia ingat!!! (3
kali baru, i think not bad, sampai satu hari dia terlambat solat, sebab keluar
dan memang tak ingat, dia yang suruh rotan) But i tell her kalau TERLUPA atau
TERTIDUR its ok...but kena solat terus bila bangun.
Macam ni ceritanya, i told Amna, kalau Ummi ambik Amna dari sekolah lambat, Amna
solat dulu Asar kat sekolah....tadi memang datang lambat...i was loking for
her..and guess what????
She was actually praying her Asar prayers...sorang je kat dalam surau tu....i
wanted to pengsan and cry...she did all by herself.... i pun told her how happy
and how proud i was of her...i tanya dia kenapa? dia kata "Amna ingat apa Ummi
cakap".....cair nya hatiku ini.
Apa lagi, Ummi ni peluk cium dia....and called nenek at Australia...now im
sharing with all of you!!! Because i want us to raise generation of good Muslims
that are disciplined, smart, intelligent -that remembers Allah because the
world so BADLY needs good QUALITY Muslims like this!!!
And the foundation is - to start them off right - solat at SEVEN! Yes just as
how Rasulullah asked us!
I love you all!!! Good night.....
But the key to all this IS Mak Ayah KENA dan WAJIB solat dulu...anak ketam tak
boleh diajar berjalan terus...fahamkan?
-------------------------------------------------------------------------------------





Maafkan Ummi anakku kerana Ummi kurang bersungguh dalam 

mendidik anak Ummi disiplin dalam solat. Memang Islam beri panduan 

bermula 7 tahun anak-anak perlu di ajar bersolat dan mula rotan setelah 

umur 10 tahun. Namun ia harus dimulakan dengan usaha lebih awal

daripada tu, supaya anak-anak tidak kekok. Zaman skrg ni, dugaan  hidup di dunia ni lebih mencabar 

berbanding dulu. Hiburan dan kemudahan yang membuatkan anak-anak lebih selesa dan leka 

membuai mereka daripada menyedari erti kehidupan yang sebenar. 

Apakah tujuan hidup ini, apakah amanah yang dipikul sebagai muslim dan khalifah, apakah yang perlu diisi 

pada setia detik, setiap saat. Hakikat nya kehidupan ini kita yang perlu lukis dan design betul2 mengikut 

perinsip yang Allah gariskan. Kalau salah design, rosak la jalan yang kita lalui...


Ummi berdoa agar Allah beri kekuatan kepada Ummi dan Walid untuk mendidik anak-anak kami, menjadi 

Muslim sejati...pembela Ummi dan Walid di sana setidak-tidaknya...Amin..(sebak sendiri tatkala 

mengakhiri ayat ini..maafkan ummi..)

Sunday, March 20, 2011

Plastic (Not) Fantastic: Food Containers Leach a Potentially Harmful Chemical

Plastic (Not) Fantastic: Food Containers Leach a Potentially Harmful Chemical

Is bisphenol A, a major ingredient in many plastics, healthy for children and other living things?

Cited from:http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=plastic-not-fantastic-with-bisphenol-a

plastic-water-bottles   
   

CHEMICAL LEACHING: When exposed to hot water, plastic bottles--including baby bottles--leach a chemical that is known to mimic estrogens in the body. Image: COURTESY OF THE UNIVERSITY OF CINCINNATI
 
Bisphenol A (BPA) is a ubiquitous compound in plastics. First synthesized in 1891, the chemical has become a key building block of plastics from polycarbonate to polyester; in the U.S. alone more than 2.3 billion pounds (1.04 million metric tons) of the stuff is manufactured annually.

Since at least 1936 it has been known that BPA mimics estrogens, binding to the same receptors throughout the human body as natural female hormones. And tests have shown that the chemical can promote human breast cancer cell growth as well as decrease sperm count in rats, among other effects. These findings have raised questions about the potential health risks of BPA, especially in the wake of hosts of studies showing that it leaches from plastics and resins when they are exposed to hard use or high temperatures (as in microwaves or dishwashers).

The U.S. Centers for Disease Control (CDC) found traces of BPA in nearly all of the urine samples it collected in 2004 as part of an effort to gauge the prevalence of various chemicals in the human body. It appeared at levels ranging from 33 to 80 nanograms (a nanogram is one billionth of a gram) per kilogram of body weight in any given day, levels 1,000 times lower than the 50 micrograms (one millionth of a gram) per kilogram of bodyweight per day considered safe by the U.S. Environmental Protection Agency (EPA) and the European Union's (E.U.) European Food Safety Authority (EFSA).

Studies suggest that BPA does not linger in the body for more than a few days because, once ingested, it is broken down into glucuronide, a waste product that is easily excreted. Yet, the CDC found glucuronide in most urine samples, suggesting constant exposure to it. "There is low-level exposure but regular low-level exposure," says chemist Steven Hentges, executive director of the polycarbonate / BPA global group of the American Chemistry Council.  "It presumably is in our diet."

BPA is routinely used to line cans to prevent corrosion and food contamination; it also makes plastic cups and baby and other bottles transparent and shatterproof. When the polycarbonate plastics and epoxy resins made from the chemical are exposed to hot liquids, BPA leaches out 55 times faster than it does under normal conditions, according to a new study by Scott Belcher, an endocrine biologist at the University of Cincinnati. "When we added boiling water [to bottles made from polycarbonate] and allowed it to cool, the rate [of leakage] was greatly increased," he says, to a level as high as 32 nanograms per hour.

A recent report in the journal Reproductive Toxicology found that humans must be exposed to levels of BPA at least 10 times what the EPA has deemed safe because of the amount of the chemical detected in tissue and blood samples. "If, as some evidence indicates, humans metabolize BPA more rapidly than rodents," wrote study author Laura Vandenberg, a developmental biologist at Tufts University in Boston, "then human daily exposure would have to be even higher to be sufficient to produce the levels observed in human serum."

The CDC data shows that 93 percent of 2,157 people between the ages of six and 85 tested had detectable levels of BPA's by-product in their urine. "Children had higher levels than adolescents and adolescents had higher levels than adults," says endocrinologist Retha Newbold of the U.S. National Institute of Environmental Health Sciences, who found that BPA impairs fertility in female mice. "In animals, BPA can cause permanent effects after very short periods of exposure. It doesn't have to remain in the body to have an effect."
But experts are split on the potential health hazards to humans. The Food and Drug Administration has approved its use and the EPA does not consider it cause for concern. One U.S. National Institutes of Health (NIH) panel agreed, but another team of government scientists last year found that the amount of BPA present in humans exceeds levels that have caused ill effects in animals. They also found that adults' ability to tolerate it does not preclude damaging effects in infants and children.

"It is the unborn baby and children that investigators are most worried about," Newbold says, noting that BPA was linked to increased breast and prostate cancer occurrences, altered menstrual cycles and diabetes in lab mice that were still developing.

Fred vom Saal, a reproductive biologist at the University of Missouri–Columbia, warns that babies likely face the "highest exposure" in human populations, because both baby bottles and infant formula cans likely leach BPA. "In animal studies, the levels that cause harm happen at 10 times below what is common in the U.S." says vom Saal, who also headed the NIH panel that concluded the chemical may pose risks to humans.
Amid growing concern, Rep. John Dingell (D–Mich.) chairman of the House Committee on Energy and Commerce, has launched an investigation into BPA, sending letters last month to the FDA and seven manufacturers of infant products sold in the U.S. requesting information on any BPA safety tests as well as specific levels in the baby goods. The companies that make Similac, Earth's Best and Good Start have already responded, confirming that they coat the inside of their cans with BPA but that analyses did not detect it in the contents. They also emphasize that FDA has approved BPA for such use.

"Based on the studies reviewed by FDA, adverse effects occur in animals only at levels of BPA that are far higher orders of magnitude than those to which infants or adults are exposed," says FDA spokeswoman Stephanie Kwisnek. "Therefore, FDA sees no reason to ban or otherwise restrict the uses now authorized at this time."

FDA first approved BPA as a food container in 1963 because no ill effects from its use had been shown. When Congress passed a law—the Toxic Substances Control Act of 1976—mandating that the EPA conduct or review safety studies on new chemicals before giving them the nod, compounds like BPA were already on the market. Therefore, they were not subject to the new rules nor required to undergo additional testing unless specific concerns had been raised (such as in the case of PCBs). "The science that exists today supports the safety of BPA," ACC's Hentges says, based largely on research his organization has funded.
But other studies since 1976 have shown that small doses (less than one part per billion) of estrogenlike chemicals, such as BPA, may be damaging. "In fetal mouse prostate you can stimulate receptors with estradiol at about two tenths of a part per trillion, and with BPA at a thousand times higher," vom Saal says. "That's still 10 times lower than what a six-year-old has." In other words, children six years of age were found to have higher levels of BPA's by-product glucuronide in their urine than did mice dosed with the chemical that later developed cancer and other health issues.

Further complicating the issue is the stew of other estrogen-mimicking chemicals to which humans are routinely exposed, from soy to antibacterial ingredients in some soaps. The effects of such chemical mixtures are not known but scientists say they may serve to enhance the ill effects of one another. "The assumption that natural estrogens are somehow immediately good for you and these chemicals are immediately bad," Belcher says, "is probably not a reasonable assumption to make."

The chemical industry argues that unless BPA is proved to have ill effects it should continue to be manufactured and used, because it is cheap, lightweight, shatterproof and offers other features that are hard to match. "There is no alternative for either of those materials [polycarbonate plastics and epoxy resins] that would simply drop in where those materials are used," Hentges says.

Not so, says vom Saal, who notes that there are plenty of other materials, such as polyethylene and polypropylene plastics, that would be fine substitutes in at least some applications. "There are a whole variety of different kinds of plastic materials and glass," he says. "They are all more stable than polycarbonate."
Concern over BPA is not confined only to the U.S. Japanese manufacturers began to use natural resin instead of BPA to line cans in 1997 after Japanese scientists showed that it was leaching out of baby bottles. A subsequent study there that measured levels in urine in 1999 found that they had dropped significantly.
A new E.U. law (Registration, Evaluation, Authorization and Restriction of Chemical Substances, or REACH), which took effect last year, requires that chemicals, such as BPA, be proved safe. Currently, though, it continues to be used in Europe; the EFSA last year found no reason for alarm based on rodent studies. European scientists cited multigenerational rat studies as reassuring and noted that mouse studies may be flawed because the tiny rodent is more susceptible to estrogens.

For now, U.S. scientists with concerns about BPA recommend that anyone sharing those worries avoid using products made from it: Polycarbonate plastic is clear or colored and typically marked with a number 7 on the bottom, and canned foods such as soups can be purchased in cardboard cartons instead.
If canned goods or clear plastic bottles are a must, such containers should never be microwaved, used to store heated liquids or foods, or washed in hot water (either by hand or in much hotter dishwashers). "These are fantastic products and they work well … [but] based on my knowledge of the scientific data, there is reason for caution," Belcher says. "I have made a decision for myself not to use them."

Krisis Nuklear Jepun : Pasca Tragedi Gempa Bumi dan Tsunami

Krisis Nuklear Jepun : Pasca Tragedi Gempa Bumi dan Tsunami


March 17th 2011 | Posted by editor
Profesor Datuk Dr. Sukiman Sarmani, UKM
SmSn (UKM) 1973, PhD (University of Reading) UK 1976, FMIC, FASc
Pakar Penyelidik Tenaga Atom & Nuklear
Program Sains Nuklear
Universiti Kebangsaan Malaysia
Email: sukiman@ukm.my
Selepas digegarkan dengan tragedi gempa bumi dan tsunami yang mengorbankan ribuan nyawa baru-baru ini, Jepun berdepan dengan masalah baru iaitu kerosakan loji nuklear di Fukushima. Apa yang lebih membimbangkan ialah kesan bahan radioaktif yang terbebas apabila berlaku beberapa siri letupan di reaktor nuklear terbabit. Untuk mengetahui lebih lanjut tentang situasi dan insiden sebenar yang berlaku, MajalahSains.Com telah menemuramah pakar Sains Nuklear dari Universiti Kebangsaan Malaysia, Profesor Datuk Dr. Sukiman Sarmani untuk mendapatkan gambaran yang lebih jelas tentang perkara ini.

MajalahSains.Com: Boleh Prof. jelaskan apa punca sebenar krisis nuklear terkini di Jepun yang menggemparkan dunia selepas berlakunya tragedi gempa bumi baru-baru ini di sana?
Prof. Sukiman: Punca sebenarnya ialah tsunami selepas berlakunya gempa bumi di dasar laut. Rentetan dari kejadian tsunami berlaku pula kejadian yang tidak diduga melibatkan reaktor nuklear sehingga menyebabkan letupan gas hidrogen dalam bangunan reaktor. Kesemua sistem pendinginan reaktor menggunakan kuasa elektrik. Apabila berlaku gempa bumi, operasi reaktor akan terhenti (shut-down) secara automatik dan bekalan elektrik terputus. Bekalan elektrik kecemasan dijana oleh generator diesel tetapi setelah dilanda tsunami generator juga mengalami kerosakan dan bekalan elektrik terputus sama sekali. Sementara menunggu bekalan elektrik bergerak (mobile electrical supply) tiba bahan api reaktor terus memanas kerana tidak disejukkan. Kegagalan penyejukan teras reaktor yang mengandungi bahanapi Uranium tersinar mengakibatkan peningkatan suhu yang berterusan sehingga berlaku pencairan separa (partial meltdown) dan peningkatan tekanan terus berlaku dalam reaktor. Apabila stim dilepaskan untuk menurunkan tekanan dari 800 kPa ke 400kPa gas hidrogen juga terbebas dan menyebabkan bumbung bangunan reaktor meletup.

Nasib yang sama menimpa reaktor Daiichi 1, 2 dan 3. Kebakaran pada reaktor Daiichi 4 berlaku disebabkan oleh tempat simpanan bahanapi uranium tersinar/terpakai tidak disejukan dan berlaku pemanasan. Daiichi 4 masih belum berjaya disejukkan sepenuhnya kerana suhu kolam simpanan bahanapi terpakai masih tinggi iaitu 84’ C sedangkan dalam operasi biasa perlu dikekalkan pada suhu 25 'C.
MajalahSains.Com: Heboh dari SMS, Twitter, Facebook dan khabar-khabar yang tidak dapat dipastikan kesahihannya tentang bahaya radiasi dari kebocoran reaktor nuklear di Fukushima terutamanya selepas beberapa siri letupan berlaku di reaktor terbabit. Dapatkah Prof. jelaskan situasi yang sedang berlaku dari segi keselamatan dan bahaya kesan radiasi bahan nuklear?
Prof. Sukiman: Tahap Kecemasan sekarang ialah Tahap 4 berasaskan kepada International Nuclear and Radiological Event Scale (INES). Tahap 4 bermakna berlaku pelepasan bahan radioaktif setempat dan ia tidak mengakibatkan pencemaran antara negara atau merebaknya ke kawasan yang luas. Jika berlaku pencairan menyeluruh (total meltdown) seperti tragedi Chernobyl (1986) itu lebih berbahaya. Tetapi situasi ini tidak berulang kerana rekabentuk Boiling Water reaktor Fukushima berbeza dan lebih baik berbanding reaktor Chernobyl. Insiden Three Mile Island (TMI) yang melibatkan masalah Pressurised Water Reactor (PWR) hanya mengakibatkan pencemaran radioaktif setempat. Insiden Fukushima boleh diibaratkan seperti ulangan peristiwa Three Mile Island.


MajalahSains.Com: Teknologi nuklear sentiasa mendapat imej negatif di kalangan masyarakat dari segi aspek keselamatan dan moral. Apa pandangan Prof. tentang isu ini?
Prof. Sukiman: Penggunaan tenaga nuklear lahir pada tahun 1939 ketika dunia di ambang Perang Dunia Ke-2. Teknologi nuklear telah digunakan oleh kuasa-kuasa politik dunia sebagai senjata dalam peperangan. Apabila masyarakat menyaksikan kemusnahan Hiroshima dan Nagasaki akibat penguguran bom atom oleh pasukan tentera Amerika di kedua-dua bandaraya tersebut, maka stigma keburukan tenaga nuklear kekal sehingga kini. Sebenarnya banyak kebaikan tenaga nuklear yang telah digunakan dalam bidang perubatan, perindustrian, pertanian di samping penjanaan tenaga elektrik. Apa yang perlu dilakukan ialah penjelasan sejelas-jelasnya kepada masyarakat awam tentang apa itu teknologi nuklear. Seperti kata pepatah ’tak kenal maka tak cinta’. Justeru itu apabila kita memahami dan mengenali teknologi nuklear maka ketakutan masyarakat terhadap nuklear akan beransur-ansur hilang.
MajalahSains.Com: Menurut kenyataan Timbalan Perdana Menteri yang saya petik dari akhbar, beliau menegaskan bahawa Malaysia tetap akan meneruskan program tenaga nuklear yang dijangka akan dimulakan tidak lama lagi. Komen Prof.?
Prof. Sukiman:Saya bersetuju dan menyokong program ini kerana kenyataan itu berasaskan kepada fakta-fakta yang berasas.. Kabinet sudah bersetuju dengan Dasar Nuklear Negara dan telah dilancarkan pada Jun 2010. Dalam dasar tersebut terkandung perancangan penggunaan teknologi nuklear dalam sektor tenaga dan bukan tenaga. Selepas insiden Fukushima aturan keselamatan antarabangsa akan semakin diperketatkan dan Malaysia perlu memenuhi keperluan dan aturan yang ditetapkan oleh Agensi Tenaga Nuklear Antarabangsa (IAEA).


MajalahSains.Com: Bila berbicara tentang nuklear, ramai yang mengaitkan bahaya sumber tenaga ini dengan tragedi yang berlaku di Hiroshima dan Nagasaki, tragedi loji nuklear Chernobyl, Ukraine 1986, dan juga bencana di Three Mile Island, Amerika Syarikat 1979. Bagaimana untuk menjelaskan perkara ini bagi menghapuskan stigma (ketakutan) masyarakat tentang isu-isu nuklear ?


Pertamanya kita lihat dari segi teknologi. Reaktor Fukushima adalah reaktor generasi lama seperti yang digunakan oleh loji Three Mile Island. Reaktor Chernobyl pula adalah teknologi yang ketinggalan jauh dari teknologi Barat pada masa itu. Loji Nuklear Fukushima I yang menghadapi masalah pada masa ini mengandungi enam buah reaktor.

Unit
Kuasa MWatt
Tahun Pentauliahan
Daiichi1
460
1971
Daiichi 2
784
1974
Daiichi3
784
1976
Daiichi 4
784
1978
Daiichi 5
784
1978
Daiichi 6
1100
1979

Jadual 1
Kesemua reaktor tersebut dirancang pada tahun 1950an selepas Perang Dunia Ke-2 kerana pembangunan loji nuklear mengambil masa 20 tahun dari perancangan hingga ke pentauliahan.

Loji Nuklear Fukushima II pula yang terletak bersebelahan mengandungi empat unit reaktor, dibina dan ditauliahkan 10 tahun kemudian dan tidak mengalami masalah. Sementara reaktor generasi serupa di Loji Nuklear Tokai tidak menghadapi masalah kerana tidak dilanda tsunami. Loji Nuklear Onagawa di sebelah utara terdiri dari tiga unit reaktor baru juga tidak menghadapi masalah.Berasaskan kepada fakta tersebut, bencana yang menimpa Fukushima ialah akibat tsunami dan faktor rekabentuk reaktor nuklear jenis lama.

MajalahSains.Com: Pada pandangan Prof. adakah Malaysia mampu membangunkan sumber tenaga nuklearnya sendiri berdasarkan kepakaran, teknologi serta kemudahan yang sedia ada pada masa kini bagi mengimbangi sumber tenaga konvensional yang semakin berkurangan?


Prof. Sukiman: Tentu sekali kita mampu kerana prasarana asas sudah ada dan sementara menanti pentauliahan reaktor pada 2021 kita boleh melatih lebih ramai lagi tenaga pakar yang diperlukan. Reaktor yang akan kita bina adalah reaktor Generasi 3++ iaitu 50 tahun lebih maju daripada Reaktor Fukushima. Reaktor Fukushima jenis Boiling Water Reactor dirancang selepas Perang Dunia Kedua dan ditauliahkan 20 tahun kemudian antara 1971-1979.

Malaysia perlu mempelbagaikan sumber tenaga bagi menjamin Energy Security untuk menjadi negara berpendapatan tinggi. Sumber tenaga yang kita ada ialah arang batu+gas+hidro. Sumber hidro makin terbatas manakala harga arang batu dan gas semakin meningkat. Malaysia juga komited untuk mengurangi pembebasan karbon dioksida sebanyak 40%. Oleh kerana tenaga solar dan tenaga angin tidak dapat menyelamatkan keadaan menjelang 2020 maka mahu tidak mahu Malaysia perlu memilih tenaga nuklear.

Jika kerajaan bersetuju menambah subsidi tenaga sementara rakyat sanggup membayar kos elektrik pada kadar lebih tinggi, maka kita boleh kekalkan status quo untuk tempoh 10 tahun.

Sumber arang batu yang ada sekarang ini hanya dari Australia kerana Indonesia dan China sudah tidak lagi mengeksport arang batu. Kita terlalu bergantung kepada satu negara sumber sahaja dan dari segi politik-ekonomi ini amat berbahaya.
MajalahSains.Com: Terima kasih Prof. kerana sudi meluangkan masa untuk ditemuramah.

Prof. Sukiman: Sama-sama. Mudah-mudahan temubual ini sedikit sebanyak dapat memberi manfaat kepada masyarakat.

Monday, March 14, 2011

Mekah Sebagai Pusat Bumi

Menarik Di Sana Sini...: Mekah Pusat Bumi:


Kajian Sains Mengesahkan Mekah Sebagai Pusat Bumi


Prof. Hussain Kamel menemukan suatu fakta mengejutkan bahwa Makkah adalah pusat bumi. Pada mulanya ia meneliti suatu cara untuk menentukan arah kiblat di kota-kota besar di dunia.

Untuk tujuan ini, ia menarik garis-garis pada peta, dan sesudah itu ia mengamati dengan seksama posisi ketujuh benua terhadap Makkah dan jarak masing-masing. Ia memulai untuk menggambar garis-garis sejajar hanya untuk memudahkan pembentukan garis bujur dan garis lintang.

Setelah dua tahun dari kajianyang rapi dan berat itu, ia dibantu oleh program-program komputer untuk menentukan jarak-jarak yang benar dan keadaan yang berbeda, serta banyak hal lainnya. Dia kagum dengan apa yang ditemukan, bahwa Makkah merupakan pusat bumi.

Ia menyadari kemungkinan menggambar suatu lingkaran dengan Makkah sebagai titik pusatnya, dan garis luar lingkaran itu adalah benua-benuanya. Dan pada waktu yang sama, ia bergerak bersamaan dengan keliling luar benua-benua tersebut. (Majalah al-Arabiyyah, edisi 237, Agustus 1978).

Gambar-gambar Satelit, yang muncul kemudian pada tahun 90-an, menekankan hasil yang sama ketika kajian-kajian lebih lanjut mengarah kepada topografi lapisan-lapisan bumi dan geografi waktu daratan itu diciptakan.

Telah menjadi teori yang mantap secara ilmiah bahwa lapisan-lapisan bumi terbentuk selama usia geologi yang panjang, bergerak secara teratur di sekitar garis Arab. Garis-garis ini terus menerus memusat ke arah itu seolah-olah menunjuk ke Makkah.

Kajian ilmiah ini dilaksanakan untuk tujuan yang berbeza, bukan dimaksud untuk membuktikan bahwa Makkah adalah pusat dari bumi. Bagaimanapun, kajian ini diterbitkan di dalam banyak majalah sains di Barat.

Allah berfirman di dalam al-Quran al-Karim sebagai berikut :
Demikianlah Kami wahyukan kepadamu Al Qur'an dalam bahasa Arab supaya kamu memberi peringatan kepada Ummul Qura (penduduk Makkah) dan penduduk (negeri-negeri) sekelilingnya.. (asy-Syura: 7)

Kata Ummul Quran berarti induk bagi kota-kota lain, dan kota-kota di sekelilingnya menunjukkan Makkah adalah pusat bagi kota-kota lain, dan yang lain hanyalah berada di sekelilingnya. Lebih dari itu, kata ummu (ibu) mempunyai arti yang penting di dalam budaya Islam.

Sebagaimana seorang ibu adalah sumber dari keturunan, maka Makkah juga merupakan sumber dari semua negeri lain, sebagaimana dijelaskan pada awal kajian ini. Selain itu, kata ibu memberi Makkah keunggulan di atas semua kota lain.


Makkah atau Greenwich
Berdasarkan pertimbangan yang saksama bahwa Makkah berada tengah-tengah bumi sebagaimana yang dikuatkan oleh kajian-kajian dan gambar-gambar geologi yang dihasilkan satelit, maka benar-benar diyakini bahwa Kota Suci Makkah, bukan Greenwich, yang seharusnya dijadikan rujukan waktu dunia. Hal ini akan mengakhiri kontroversi lama yang dimulai empat dekat yang lalu.

Ada banyak hujah-hujah ilmiah untuk membuktikan bahwa Makkah merupakan wilayah yang melalui kota suci tersebut, dan ia tidak melewati Greenwich di Inggris. GMT dipaksakan pada dunia ketika majoriti negeri di dunia berada di bawah jajahan Inggris. Jika waktu Makkah yang diterapkan, maka mudah bagi setiap orang untuk mengetahui waktu solat.

Makkah adalah Pusat dari lapisan-lapisan langit
Ada beberapa ayat dan hadits nabawi yang menyiratkan fakta ini. Allah berfirman, Hai golongan jin dan manusia, jika kamu sanggup menembus (melintasi) penjuru langit dan bumi, maka lintasilah, kamu tidak dapat menembusnya melainkan dengan kekuatan. (ar-Rahman:33)

Kata aqthar adalah bentuk jamak dari kata qutr yang berarti diameter, dan ia merujuk pada langit dan bumi yang mempunyai banyak diameter.

Dari ayat ini dan dari beberapa hadits dapat dipahami bahwa diameter lapisan-lapisan langit itu di atas diameter bumi. Jika Makkah berada di tengah-tengah bumi, maka itu berarti bahwa Makkah juga berada di tengah-tengah lapisan-lapisan langit.

Selain itu ada hadits yang mengatakan bahwa Masjidil Haram di Makkah, tempat Kabah berada itu ada di tengah-tengah tujuh lapisan langit dan tujuh bumi (maksudnya tujuh lapisan pembentuk bumi)
Nabi bersabda, Wahai orang-orang Makkah, wahai orang-orang Quraisy, sesungguhnya kalian berada di bawah pertengahan langit.


Thawaf di Sekitar Makkah
Dalam Islam, ketika seseorang thawaf di sekitar Kabah, maka ia memulai dari Hajar Aswad, dan gerakannya harus berlawanan dengan arah jarum jam. Hal itu adalah penting mengingat segala sesuatu di alam semesta dari atom hingga galaksi itu bergerak berlawanan dengan arah jarum jam.

Elektron-elektron di dalam atom mengelilingi nukleus secara berlawanan dengan jarum jam. Di dalam tubuh, sitoplasma mengelilingi nukleus suatu sel berlawanan dengan arah jarum jam. Molekul-molekul protein-protein terbentuk dari kiri ke kanan berlawanan dengan arah jarum jam. Darah memulai gerakannya dari kiri ke kanan berlawanan dengan arah jarum jam.

Di dalam kandungan para ibu, telur mengelilingi diri sendiri berlawanan dengan arah jarum jam. Sperma ketika mencapai indung telur mengelilingi diri sendiri berlawanan dengan arah jarum jam. Peredaran darah manusia mulai gerakan berlawanan dengan arah jarum jamnya. Perputaran bumi pada porosnya dan di sekeliling matahari secara berlawanan dengan arah jarum jam.

Perputaran matahari pada porosnya berlawanan dengan arah jarum jam. Matahari dengan semua sistimnya mengelilingi suatu titik tertentu di dalam galaksi berlawanan dengan arah jarum jam. Galaksi juga berputar pada porosnya berlawanan dengan arah jarum jam.

Sebelum ini saya telah mengambil beberapa bahan berkaitan hukum ke kanan ini/ lawan pusingan jam ini dan menampalnya dalam blog saya ini. Kenyataan kali ini menjadikan fahaman kita makin mantap tentang misteri ini.
Kredit kepada Blog Tok Wan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...