Wednesday, November 14, 2012

Twitter + 1434 + Wakaf

(Hehe...pelik ye tajuk kita hari ini?)

Twitter
Salam semua...nak bagitahu ni, sebenarnya Ummi ada akaun twitter tapi dah lama bersawang...
Tadi Ummi buka sat, tau2 ada sesuatu yang mengejutkan  Ummi sekaligus membuatkan Ummi gumbira..checkout this picture:



Can you see who's following me????? Ustaz zahazan yang Ummi kagumi la...

Hm..akhir2 tahun masehi selalunya semua pegawai dan staf akan sibuk dengan laporan dan pemantauan pencapaian akhir tahun. So mcm dah lama ummi tak sempat nak bersosial dlm alam maya ni. Facebook pun buka sekali sekala dan sekadar dibaca sekali imbas je.

1434
Apa2 pun hari ni adalah tahun baru hijriah ke 1434...Selamat tahun baru kepada semua pembaca blog Ummi ya. Semoga apa yg kita lakukan pada tahun lalu diterima Allah...

Wakaf
Ummi nak kongsi sikit, smlm dalam perjalanan pulang ke rumah, kami  mendengar radio ikim.fm dan topik semalam menyentuh mengenai kepentingan berwakaf. Wakaf ni sama pentingnya dengan sedekah dan zakat. Cuma wakaf ni manfaatnya boleh diterima dan dipakai oleh semua golongan dan ianya hendaklah dalam bentuk aset kekal. Contohnya kita wakafkan tanah untuk pembinaan masjid, pepustakaan, atau belikan kipas atau apa saja yg semua umat islam boleh mendapat manfaatnya. So pahala kita dapat adalah berterusan sehinggalah kita meninggal pun sekiranya masih wujud aset itu dan digunakan oleh orang ramai.

Jadi, selain kita bercita-cita untuk selalu bersedekah dan berzakat, kita juga kena ada cita2 untuk berwakaf. Untuk mengetahui lebih lanjut, boleh layari url ini: http://www.wakafselangor.gov.my/



Oklah, selamat bercuti untuk hari ini, dan teruskan bekerja esok hari! Weekend ni kami nak ke pantai morib dan isnin pula Ummi akan bergerak ke johor bahru untuk lawatan teknikal ke National University of Singapore dan Nanyang Technological University pada keesokan harinya...Doakan perjalanan kami ya!

Ma`assalamah wa ilalliqo......




Sunday, November 11, 2012

Instagram Addict

Check out my instagram:  http://instagram.com/z_hasni/

X sempat nak ngomel lama2 dlm blog ni, huhu...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...