Sunday, December 22, 2013

Confinement period @ tempoh berpantang

Assalamu'alaikum..

Alhamdulillah Ummi kini dgn rasminya bergelar ibu kepada empat orang anak. Selamat sudah melahirkan bayi lelaki yg sangat comel dan handsome pada 9 Disember 2013, jam 1.16pagi, 4 hari selepas anniversary kami. Kini Ummi dan baby yg diberi nama Raja Ammar Furqan sedang melalui tempoh berpantang..





Biasanya Ummi pantang 50 hari. Cukup 50 hari baru boleh keluar rumah. Tapi makan tetap dijaga,yg sejuk, yg kembang mcm laksa,mi tak makan lg. Sbb penyusuan masih berterusan.


Namun, tidak jejak tanah langsung dalam tempoh ini sudah tidak relevan pada zaman ini. Mana tidaknya, disebabkan oleh demam kuning @ Jaundice, maka terpaksa juga ibu-ibu yg di dalam pantang ini keluar rumah kerana perlu membawa bayi ke klinik untuk diambil darahnya dan semak bacaan billirubin. Hm... ramai sgt ibu-ibu ini di klinik yg Ummi jumpa setiap kali ke Klinik Kesihatan Bangi. Kasihan melihat mereka (dan kasihan pada baby Ammar Furqan juga). Semoga baby Ummi cepat sembuh ye.

Ok, Ummi tak nak cerita pasal Jaundice, tp tentang penjagaan semasa berpantang. Kali ini Ummi pantang di rumah bersama anak-anak. Seminggu dijaga oleh Walid,sambil dijaga juga oleh Maktok yg akan dtg full day jika tak berniaga, dtg petang jika berniaga. Maktok akan masakkan lauk Ummi. Hidangkan makanan setiap kali waktu makan. Dilakukan perkara yang sama oleh Walid pada shift pagi dan juga malam.

Rutinnya lebih kurang begini:

7.00 pagi - bakar tungku, rebus air mandian yang mengandungi daun herba utk ibu seperti daun serai wangi, pandan, inai, sirih dan rebus  air mandian bayi yang terdiri daripada daun dukung anak, daun inai dan daun belimbing (untuk atasi kuning)

7.45@8.00 pagi - ikat batu tungku bersama daun mengkudu dan pandan, Ummi pun bertungku sahingga batu sejuk

9.00 pagi - Ummi mandi air rebusan tadi, siap-siap pakai bengkung, dan sarapan minum Milo bersama roti fiber atai biskut fiber atau biskut kepala lutut (tau tak biskut apa ni? org kedah panggil biskut keras ni dgn nama tu)

10.00 pagi - Baby pulak mandi dengan air rebusan dia

11.00 pagi - Masak ikan yg Maktok dah siang dan basuh, samada ikan selar, bawal putih, tenggiri atau ikan merah. Ia dibakar atau rebus dengan bawang putih dan halia. Kalau tiada lauk, ikan bilis goreng tanpa minyak dah ada standby, boleh makan dgn nasi panas dan serbuk lada hitam. Oh ya, nasi pun sedia dimasak.

12.00 tghr - Ummi makan bersama segelas air panas (kena betul-betul panas baru best! sbb klu nasi kering sgt,air masak ni la disulam menjadi kuahnya..hahaha)

lepas ni boleh lah berehat .......

4.30@5.00 ptg - Ummi minum petang, sama je mcm sarapan. Masa ni dah boleh bakar tungku.

6.00@7.00 ptg - Ummi bertungku lagi. Lepas tu, baby pulak dituam dengan bunjut jintan hitam@ biji habbatussauda. Haaa..baby pun kena tungku. Kalau siang sempat, boleh ditungku lepas mandi.

8.00 mlm - Ummi makan malam, biasanya panaskan lauk yg sama dgn waktu siang tadi. Cuma masak nasi je.

Dah boleh rehat dan tidor ........

Ideally nya begitulah.

Menu nasi bersama ikan selar rebus
Dapat Makan dengan buah oren memang best!
Menu nasi dengan Tenggiri bakar dan Lada hitam
Ingin ditekankan di sini, org yg menjaga org berpantang ni kena kuat semangat. Sebab dia bukan jaga ibu nya saja, juga si baby dan dalam masa yg sama kena basuh baju baby, baju ibu, baju ayah, baju anak-anak lain. lepas tu kena jemur. Kena sapu sampah, kemas rumah, buang sampah. lipat kain. Masak juga utk ahli2 keluarga lain yang tidak berpantang. Kena sambil-sambil tengok anak-anak lain yang suka kacau si baby dan ibu. Hm....bukan kerja ringan ye.

Nak tak nak, masa Walid bekerja, dan Maktok juga berniaga, Ummi kena tambah semangat untuk mengurus diri dan bayi, dan terkadang gagahkan diri utk uruskan beberapa kerja rumah dan anak-anak. Tapi masa ni kira dah lepas tempoh kritikal la, drpd pembacaan tempoh kritikal adalah dalam masa 10 ke 14 hari.

Walaupun badan nampak sihat dan kuat, tapi Ummi tawakkal kpd Allah sbb Ummi tahu hakikatnya badan ini perlukan masa untuk betul-betul sembuh terutama bahagian dalaman. Sebab orang dulu-dulu percaya 44 hari adalah masa yang diperlukan utk ibu berehat drpd rutin harian supaya lepas pantang mereka boleh kembali kepada bentuk badan yang asal, boleh mengurus rumah tangga dengan badan yang sihat segar bugar. Waktu ini juga ada sesetengah ibu dah kering dari nifasnya.

Jadi, Ummi harap para suami di luar sana,janganlah ambil mudah penjagaan selepas bersalin ye. Kerana anda ingin hidup lama dengan si dia.

Doakan Ummi dan Baby Ammar Furqan cepat sembuh ya!


Thursday, December 5, 2013

Anniversary and False Labor Signal

Salam ceria pagi Jumaat!!!

Ada cerita lucu yang Ummi nak kongsikan hari ini.

Semalam adalah ulangtahun perkahwinan Ummi dan Walid yang ke-9 (ikut kalendar Masehi la, Kalendar Hijriah nye pada 12 Syawal lalu). So, Walid plan nak bawak Ummi pergi dinner lah malam tadi. Disebabkan Ummi sampai rumah pun dah maghrib, Walid pun sama, maka kami ambil `Iffah dan adik-adik agak lewat daripada rumah Cik Ani.

Pukul 8 malam kami bawa anak-anak ke rumah Makcik di Flat Sri Cempaka, tumpang sekejap la kan, kasi peluang Ummi dan Walid nak dating (macam biasa..). Tapi Ummi dah rasa tak sedap hati, sebab dari tadi pinggang dok sakit dan perut asyik mengeras, cuma tak konsisten. Lalu Ummi pack siap-siap baju, pampers, buku, untuk anak-anak Ummi.

Dalam hati Ummi bisik, "Tenang Hasni...makan dulu..monitor contraction time dulu.."

Dalam kereta, `Iffah yang mamai kerana tertidor di rumah Cik Ani tadi tanya, "Ummi nak pegi mana...?", maka Ummi pun explain lah yang hari ni ulang tahun perkahwinan Ummi dengan Walid, Walid nak belanja Ummi makan malam..`Iffah dan adik2 tinggal di rumah Nek Cik sekejap ye. Lagipun `Iffah takde Daurah esok, nak tidor sana pun boleh. Makcik Dayah pun ada.

Ok, lepas hantar, kami pun ke Little White Cafe, tempat ni memang special, ada fine dining. Tapi bimbang tak sempat, mana tau memang dah nak bersalin, Ummi order Hot Choc with Marshmallow dan Vegetarian Pasta. Sedap....
Sepanjang makan, Ummi monitor timing...hmm....semakin konsisten 10 minit sekali kontraksi. Alamak! betul ke nak bersalin dah ni? Ummi rasa tak bersedia...lalu cakap dengan Walid, tak boleh lama ni..nak balik solat isyak dulu, hantar susu ke Makcik, jumpa mak dulu, baru pergi Az-Zahrah. Sambil cakap, air mata keluar..huhu..takut semua ada, sebab rasa mcm letih sangat.

Walid dengan tenang cuba buat Ummi cool..kesian juga kat Walid, tak dapat borak banyak dan menikmati dinner dengan sempurna. Ummi cuba makan dan tenang sebaik mungkin. Yang best nya, tokey kedai ni, Pn Faizah layan kami first class! Tanya nak tambah dessert? Sebab Walid dah beritahu dia awal-awal yang kami sedang sambut Anniversary! So dia suggest menu utk Main Course dan Dessert. Ummi pilih Pavlova!


Wah...sedapnya..lama dah teringin..tq Walid! Love u so much! Kami share sorang separuh.


Hm...ngilu di bawah mula terasa. OK jom!


Sebelum pulang tokey kedai tu ucapkan Happy Anniversary and have a great night!

Dalam kereta, Walid cakap dengan Ummi "Takpe..abang ada...baca "Robbi Yassir Wala tu Assir".

............................................

Sesampai di rumah, Ummi solat, dan minta Walid ambil anak-anak dari rumah Nek Cik, tukar plan! Sebab Nek Cik SMS kata Fateh gaduh nak balik! Ok, kena hantar ke rumah Mak Tok ni.

Sementara tunggu mereka pulang, Ummi menangis semahu-mahunya, solat sunat, minta ampun, diberikan kekuatan dan dipermudahkan urusan bersalin.

Lepas tu Ummi capai penyapu, sapu sampah sikit di ruang tamu. Buang sawang sikit2 di bilik, bilik air, dapur. Nanti Mak Tok nak jaga Ummi, kena selesakan sikit rumah. Lagipun Ummi nak mudahkan jalan untuk baby keluar.

Makin lama kesakitan dan kontraksi berkurangan...pulak!

Setelah semua sampai, Walid tanya Ummi macam mana? Ummi kata dah tak sakit, nak rehat dulu la. Walid pun suruh Ummi rehat dan tidur dulu. Dia dalam mode Standby.

Kesian kat Walid, dia teman Ummi semalam takut2 sakit datang kembali.

Oklah...akhirnya kami dapat lelap sampai pagi...sementara malam tadi dihidangi suara Fahmi dan Fateh bermain-main tengah malam, masih aktif, Ummi tak larat nak teman dah.

...............................................

Pagi-pagi, Ummi bersiap nak ke tempat kerja. Sempat lagi pack baju-baju terpakai untuk mangsa banjir pantai Timur. Walid terkejut. Kerja ke?!

Ummi berkeras nak kerja walaupun Walid nasihatkan agar cuti sahaja. Ummi dah apply cuti minggu hadapan, jadi hari ni adalah hari terakhir Ummi kerja, insyaAllah. Ummi nak habiskan cuti yang berbaki.

Begitulah kisahnya...

Oklah, Ummi nak sambung buat kerja ni. Sambil mendengar ceramah Ustaz Haslin Bollywood dan Ustaz Azhar Idrus..   :)





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...