Monday, February 7, 2011

Abu Ada Ayam - Malay Phonics Song




"Ummi...cikgu suruh baca buku "Bacalah Anakku" di rumah. Iffah tak pandai baca...."


Kesian betul budak2 sekarang, they are forced to be educated. For me, let them build up their ability naturally by themselves, at the same time we encourage and provide a health and safe environment.


So, semalam ummi sempat cari info pasal set Bacalah Anakku ni, adalah jumpa lagu Abu Ada Ayam ni dalam youtube. Rupa2 nya kaedah Phonic ni memudahkan anak-anak mengenal dan membaca. Mcm Iqra`, in stead of ajar huruf satu2, kita perkenalkan bunyi bagi setiap huruf, kemudian gabungkan untuk menghasilkan bunyi. Ala..kalau kita kecik2 dulu kan selalu tengok Sesame Street..mcm tu la modul nya.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...